İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Kenan ENGİN Kurban Sevkiyatları Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sayın Kenan ENGİN yaklaşan kurban bayramı nedeni ile Anadolu Ajans (AA) ile yaptığı basın toplantısında ilimizde yapılan kurbanlık hayvan sevkiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Kenan ENGİN yaptığı açıklamada şunlara değindi; Ülkenin en hareketli hayvan pazarının Ağrı Hayvan Borsası olduğunu belirterek, "Ağrı 320 bin civarı büyükbaş hayvanıyla bu konuda bölgemizin 4'üncü, Türkiye'nin de 10'uncu büyükbaş varlığına sahip. Kentimiz yine 1,5 milyon civarında küçükbaş hayvan varlığı ile bölgemizin 2'nci Türkiye'nin de 4'üncü küçükbaş varlığına sahiptir." dedi.
"Kent ekonomisine 500 milyon liralık katkı"
Kentten batı illerine şuana kadar 140 bin kurban sevk edildiğini ifade eden ENGİN, sözlerine şöyle devam etti;
"2015 yılındaki kurban döneminde 45 bin büyükbaş hayvan, 115 bin ise küçükbaş hayvan sevkiyatımız oldu. Toplamda ilimize bunun katma değeri 500 milyon TL'dir. Yani eski para ile 500 trilyon. Bu yıl kurban döneminde 40 bin büyükbaş100 bin ise küçükbaş kurbanlık sevkiyatını yaptık. Bizim çalışmalarımıza göre kente girdisi toplam 500 milyona yakın olacak. Hala kurbanlık satışları ve yoğunluk da devam ediyor."
ENGİN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce oluşturulan ekiplerin sevkiyat için yoğun mesai harcandığını belirterek, besicilerin sevk esnasında beklememesi için işlemleri hızlı şekilde yaparak nakilleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Kurbanlıkların küpe ve aşı kontrollerine de dikkat ettiklerini vurgulayan ENGİN, şu ifadeleri kullandı.
"İl ve İlçe müdürlüklerimizde ilgili veteriner teşkilatımız hayvanların küpe ve aşı kontrollerini yapıyorlar. Hayvanların sağlıklı olup olmadığını kontrol ediyorlar ve buna göre başka illere sevk ediliyor. Dolayısıyla vatandaşların bunlara uyması lazım. Sevkiyatta herhangi bir problem yaşamamak için zamanında hayvanlarını aşılamaları lazım ayrıca zamanında küpe işlemlerini de yapmaları gerekmektedir. Vatandaşların gittiği illerde hayvanların kimliği dediğimiz hayvanların pasaportunun bulundurulmasın gerekiyor. Çünkü orada alıcı vatandaşlara hayvanın pasaportunu vermeleri gerekiyor. Nitekim kesimden sonra bu hayvanların küpeleri ile düşümleri oluyor. Vatandaşlar kesimlerden sonra ellerindeki küpelerle müdürlüklerimize başvurarak kestikleri hayvanların düşümünü yapması lazım. Yoksa normalde kurban nedeniyle kesilen hayvan düşmemiş olacak." Dedi.